Meesters in Vernieuwing (code 405)

Meesters in Vernieuwing (code 405)

Begin 20ste eeuw zijn er enkele kunstenaars die zorgen voor grote veranderingen in de kunstwereld. Zonder hun baanbrekende vernieuwingen zou de kunst er tegenwoordig heel anders uitzien. Wat hebben deze pioniers gedaan? En welke invloed hebben ze gehad op andere kunstenaars? In deze serie worden vier kunstenaars besproken, te weten Pablo Picasso, Henri Matisse, Wassily Kandinsky en Piet Mondriaan.

Pablo Picasso
De Spaanse kunstenaar Pablo Picasso is wellicht de bekendste schilder van de 20ste eeuw. Op jonge leeftijd begon hij al te schilderen. Zijn meesterwerk 'Les Demoiselles d’Avignon' heeft grote invloed gehad op de Moderne Kunst. Maar zijn hele leven heeft hij geschilderd. Hij heeft meer dan 10.000 schilderijen gemaakt. Hoe is Picasso gekomen tot het maken van zijn beroemde schilderijen? In deze lezing hoort u meer over de achtergronden en inspiratiebronnen van Picasso.

Pablo Picasso, Les demoiselles d’Avignon

Henri Matisse
Henri Matisse is bij toeval of verveling schilder geworden. Maar dan wel meteen, samen met Picasso, de belangrijkste schilder van de 20ste eeuw. Zijn werk ziet er vaak kleurig en vrolijk uit. Hij maakt vernieuwende kunstwerken, zoals 'Dans en Muziek'. Later lukt het hem fysiek niet meer om te schilderen. Maar Matisse ziet weer nieuwe mogelijkheden en maakt dan prachtige, kleurige knipsels die hij opplakt. In het Stedelijk Museum te Amsterdam is vanaf eind maart een speciale expositie aan Matisse gewijd: 'De oase van Matisse'. Uitgangspunt is het kunstwerk 'La perruche et la sirene'.

Henri Matisse, De parkiet en de zeemeermin

Wassily Kandinsky
De Rus Kandinsky schildert eerst expressief, met kleurrijke composities en duidelijke figuren. Later worden de figuren steeds minder belangrijk en wordt hij een van de grondleggers van de abstracte kunst. Bij het maken van zijn schilderijen laat hij zich inspireren door muziek. Vooral de atonale muziek van Arnold Schönberg maakt grote indruk op Kandinsky. Zijn kunstwerken krijgen dan titels als 'Compositie nr 4'.

Wassily Kandinsky, Compositie 8

Piet Mondriaan
Kunstwerken van Piet Mondriaan zijn tegenwoordig wereldberoemd en onbetaalbaar. In zijn eigen tijd was dat wel anders. Aanvankelijk schildert hij figuratief. Later heeft hij aan een paar lijnen en kleuren genoeg. Met rood, blauw, geel, zwart en wit schept hij een hele nieuwe wereld. Maar Mondriaan is steeds op zoek naar iets nieuws. Als hij in New York is, maakt hij schilderijen met kleine kleurvlakjes waaronder 'Victory Boogie Woogie' . Meer over het leven en werk van Mondriaan hoort u in deze lezing.

Piet Mondriaan, Victory Boogie Woogie of Compositie II in rood, blauw en geel

4 maandagen: 18 en 25 september en 2 en 9 oktober

Specificaties

  • Type activiteit: Lezing
  • Lokatie: Het nieuwe Palet
  • Plaats: Ermelo
  • Startdatum: maandag, 18 september 2017
  • Aantal lessen: 4
  • Dag: maandag
  • Tijd: 20.00 - 22.00
  • Docent: Brechtje de Boer
  • Code: 406
  • Bedrag in €: 45

Deel deze activiteit!

Openingstijden kantoor

Kantoor is nu gesloten.

maandag
21-05-2018
09:30 - 11:30
dinsdag
22-05-2018
09:30 - 11:30
woensdag
23-05-2018
Gesloten
donderdag
24-05-2018
09:30 - 11:30
vrijdag
25-05-2018
09:30 - 11:30

Contact

  Vuvera
Cronjéstraat 46
3851 ZS Ermelo

  (0341) 55 20 55

Binnen de openingstijden van het kantoor kunt u ons bezoeken en/of bellen. U kunt ons altijd een email sturen of het contactformulier invullen.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf ook via onze nieuwsbrieven op de hoogte van de ontwikkelingen binnen Vuvera en het laatste nieuws over onze activiteiten! Dat wilt u vast niet missen.

Inschrijven